svatomartinske-vino-svatomartinska-husa-recept - QUICK7 journal | Aktuality | Ekonomika | Právo | Politika | Zdraví | Historie | Trendy | www.quick7.cz

r
e
k
l
a
m
a
Počasí    Ekonomika    Právo    Politika    Zdraví    Zábava    Vzdělávání    ČASOPIS
Přejít na obsah
SVATOMARTINSKÉ VÍNO
a
SVATOMARTINSKÁ HUSA




Svatomartinské víno si dejte nejen s Martinem!

V Česku se slaví svátek sv. Martina 11. listopadu jako počátek zimy.

reklama
reklama

Na sv. Martina, tj. 11. 11., můžete v obchodě zakoupit Svatomartinské víno.

Víno se prodává na sv. Martina z historických důvodů. V listopadu již byla většina vinařských prací na vinicích hotová a mladá vína byla připravena ke konzumaci.

Svatomartinské víno je mladé víno, které se dále označuje jako zemské víno nepodléhající zatřídění.



ilustrační foto: Pixabay



Víno, dle vinařského zákona, se může označit názvem „zemské víno“, jestliže:

a) bylo vyrobeno z hroznů révy vinné sklizených na území České republiky, které jsou vhodné pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd stanovených prováděcím právním předpisem,

b) hrozny révy vinné, z nichž bylo víno vyrobeno, dosáhly cukernatosti nejméně 14 stupňů normalizovaného moštoměru,

c) splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcím právním předpisem,

d) splňuje požadavky předpisů Evropské unie,

e) pochází výlučně z vinařské oblasti Čechy nebo výlučně z vinařské oblasti Morava a hrozny révy vinné byly v této oblasti zpracovány na víno.

Mladé víno, dle vinařské vyhlášky, je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína.

Podle tradice se od 11. listopadu z burčáku stalo víno.



ilustrační foto: Pixabay


Připomeňme si, že částečně zkvašený hroznový mošt smí být nabízen ke spotřebě pod označením "BURČÁK", jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

Burčák lze nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení.



ilustrační foto: Pixabay


Co možná třeba přesně o Svatomartinském víně nevíte:

- víno by mělo mít silnou ovocnou vůni

- víno zrálo na vinici pouze pár měsíců

- patří mezi jedny z prvních vín daného ročníku

- k archivaci se rozhodně nehodí

- přiťukněte si s ním nejpozději do konce roku (popř. i do jara), poté již ztrácí své jedinečné vlastnosti

- pokud obchodník nabídne Svatomartinské víno před 11. 11. hrozí mu správní sankce. V roce 2019 však Vinařský fond podlehl tlakům obchodních řetězců, vinařů, spotřebitelů a zástupců HoReCa, a proto je povolen prodej Svatomartinského vína už od 8. 11. 2019. Oficiálním důvodem časové změny prodeje v roce 2019 je možnost prodávat, a zároveň tedy i ochutnávat, Svatomartinská vína již o víkendu (ten předchází svátku sv. Martina, který připadá tento rok na pondělí a předpokládá se, že Svatomartinské hody proběhnou již v pátek a o víkendu mezi 8. a 10. listopadem). Svatomartinské víno lze tedy podávat jak u vinařů, tak i v restauracích či obchodech

reklama


- ten, kdo chce  používat značku Svatomartinské, musí splnit přísná kritéria Vinařského fondu. Kvalitu vína dále posuzuje komise

- v roce 2019 může vinař používat známku Svatomartinské, jestliže jeho víno dosáhne 80 bodů (dříve postačilo 78)

- ochranná známka s právem přednosti je ze dne 14. 10. 2005, od tohoto okamžiku vzniká novodobá tradice Svatomartinských mladých vín

- první registrace slovní ochranné známky „Svatomartinské“ započala registrací již dnem 16. 10. 1995 učiněna panem Jiřím Kopečkem

- z historického pohledu lze vystopovat první zmínky Svatomartinských vín již za vlády Josefa II

- kontrolovat a sankcionovat vinaře může Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

- ochutnávku Svatomartinských vín (100 druhů) pořádá Vinařský fond 11. listopadu v Brně, a to na náměstí Svobody

- v půlce listopadu se konají různé společenské slavnosti spojená s ochutnávkou mladých vín

- dle Vinařského fondu v roce 2019 "nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (169), následována růžovými (105) a červenými víny (92). Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée. U bílých vín se jedná o Müller Thurgau (95), Veltlínské červené rané (26), Muškát moravský (48), u růžových o Modrý Portugal (10), Svatovavřinecké (51), a Zweigeltrebe (44), u červených o Svatovavřinecké (33), Modrý Portugal (59)"

- v roce 2019 bude 366 vín od 97 vinařů. Na trhu se objeví přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2019 (např. v roce 2005 bylo vyrobeno 125 000 láhví vína od 31 vinařů, od roku 2011 se produkce vína pohybuje kolem 2 000 000 ks láhví Svatomartinského)

- každé mladé víno nemá povinnost mít pečeť „Svatomartinské“ a lze ho bez dané pečeti tedy prodávat již před 11. listopadem

- je často spojeno i s husím hodováním.

Seznam zatříděných vín pod známkou Svatomartinské víno 2019 je ZDE

Seznam vinařů - Svatomartinské víno 2019 je ZDE

Pokud chcete býti stylovými, ochutnejte Svatomartinské víno každý rok, vždy poprvé, a to v 11. 11. v 11 hodin 11 minut (a můžete zkusit i v 11 sekund)… ;-)


SVATOMARTINSKÁ HUSA


ilustrační foto: Pixabay


Ke Svatomartinskému vínu pasuje svatomartinská husa. Vedle husy, se přidávají k celkové přípravě pokrmu různé ingredience. Standardně sůl a kmín.
Vedle toho se dále fantazii chutí meze nekladou. Lze použít dále cibuli, jablka, hrušky, skořici či rozmarýn. Někdo však zůstane pouze u zmíněné soli a kmínu…

Do husy, pokud jí pečete vcelku, můžete vložit např. celé jablko, které nasaje přebytečný tuk z husy.

Na jedno kilo hmotnosti husy nastavte 1 hodinu pečení při cca 120 stupních. Takže např. 3 kilovou husu pečte alespoň 3 hodiny.

Vhodné je péct husu v troubě na roštu, pod nějž vložíte pekáč s vodou. Husu pak nemusíte otáčet.

Na porcování husy si připravte odpovídající náčiní, protože husa má silnější kosti než třeba kuře!


Co možná nevíte o SVATOMARTINSKÉ HUSE:

- husa je spojena s legendou o svatém Martinovi, co měl být ustanoven biskupem. V této souvislosti se tradují dva důvody vzniku SVATOMARTINSKÉHO HUSÍHO GASTRONOMICKÉHO HODOVÁNÍ (který z nich se opírá o skutečnost se zřejmě již nedozvíme...)



ilustrační foto: Pixabay


- prvním možným důvodem je prý, že Martin v souvislosti se jmenováním biskupem v Tours, se schoval před poselstvím, které mu informaci o zvolení přinesli. Z důvodu jeho vlastní skromnosti, ukryl se do husince, kde kejhající husy jeho úkryt vyzradily. Martin se na ně "rozzlobil"... a nechal je následně připravovat jako pokrm... :-)

- nebo druhým možným důvodem je prý, že při Martinovým kázáním husy hlasitě kejhaly a tím ho rušily. Jako trest následovalo jejich gurmánské pečení...


PRANOSTIKY V SOUVISLOSTI S MARTINEM, mezi nejznámější patří například:

- přišel k nám bílý kůň, zalehl nám celý dvůr

- sv. Martin přijíždí na bílém koni

- Martinův led, bude vodou hned

- radost Martina je hus a džbán vína

- a další...

74393717_2641182259269936_8026798881243136000_n.jpg
75328666_2641182132603282_6326203290446987264_n.jpg
IMG_20191109_122615.jpg
IMG_20191109_123102.jpg
IMG_20191109_123307.jpg
PB090013.JPG


Zdroje:
- zákon č. 321/2004 Sb., v aktuálním znění
- vyhláška č. 88/2017 Sb., v aktuálním znění
- ÚPV ČR upv.cz
- SV ČR svcr.cz
- Vinařský fond
- https://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/svatomartinske/vina-se-znamkou-svatomartinske.html
- letitá obecně známá fakta z volně dostupných zdrojů


reklama
reklama



vloženo: 01.11.2018,  poslední aktualizace stránky: 08.11.2019



QUICK7       Kontakty       Reklama       Tiskové zprávy       Informace pro návštěvníky webu
Návrat na obsah